dinsdag 23 februari 2016

En wat doe je in het dagelijks leven......

Het hebben van een baan kan best een belangrijk onderdeel van ons leven zijn.
Heel vaak wordt de vraag gesteld aan kinderen; ‘Wat wil je later worden’. Het zou anders kunnen; ‘Wie wil je zijn?’ Dit verlost ons direct van de druk om iets te worden waarmee we ons zouden kunnen identificeren, waardoor een onecht zelfbeeld ontstaat. We zijn, in goed Engels, geen “human doings” maar “human beings”

Het heeft bij mij enige tijd geduurd voordat ik innerlijke vrede kon hebben met het feit dat ik de rest van mijn leven geen baan en vast inkomen meer zou hebben. Ik heb er niets tegen maar ik wil geen speelbal zijn van economische groei of malaise. Ik onderneem kleinschalig maar wil toch vooral in mijn eigen voedsel, water en energie voorzien. Een taak die we in het Westen nagenoeg volledig uit handen gegeven hebben. Aan wie eigenlijk? 

Onder de druk van carrières en inkomen kunnen we makkelijk onbewust raken. De wereld is in de greep van geld en de grote bedrijven. Dit kan tot verblinding leiden. Als er zoveel meer ontwikkeling is en geld, hoe komt het dan dat een groot gedeelte van deze wereld nog steeds zo moet lijden aan armoede en uitsluiting?  Ondanks onze vooruitgang in in het Westen zijn de contrasten groter dan ooit!

Velen hebben niet door dat men gevangen is geraakt in het grote geld. Een manier van leven waar we volledig afhankelijk van zijn geraakt. We hebben ons leven uit handen gegeven aan een overheid die op haar beurt een marionet is van de grote industriëlen en de rijken der aarde. Die overheid zien we in rap tempo verharden naar haar burgers toe. De troost die het biedt in de dagelijkse file en stressvolle kantoorbanen is het uitzicht op een ander leven na de pensionering. Maar ook aan die zekerheden wordt geknaagd. En daarbij, wat is belangrijker. Een bewust leven nu of wachten op de beste tijd (die waarschijnlijk niet komt). Echt de belangrijkste beslissing die we kunnen nemen is nu te leven en nu ook echt bewust te leven. Velen kunnen (nog) niet volledig uit dit systeem stappen. Als we maar doorzien waar de valkuilen liggen.

De voortekenen zijn niet veelbelovend of toch juist wel? We hebben kunnen ervaren dat de banken onbetrouwbaar zijn en voor een overheid belangrijker dan de zorg voor mensen. We zien dat zogenaamde sociale zekerheden totaal niet veilig zijn. Dit systeem in de huidige vorm loopt op zijn einde.  Dit betekent ook dat er veranderingen zullen komen. De botsingen die er nu zijn tussen de Westerse en de Oosterse wereld worden handig op het konto van religieuze tegenstellingen geplaatst. Maar wie goed kijkt ziet gewoon dat de culturen die botsen niets anders zijn dan het gevolg van geld en macht oneerlijk en ongelijk verdeeld. Het kan niet anders betekenen dat er een grote omkeer gaat komen.

Democratie en vrijheid zijn de verworvenheden van de Westerse wereld. Deze zogenaamde verworvenheden zijn niet anders dan dekmantels van een systeem dat totaal uitgeput aan het raken is, inclusief de mensen die er tegen wil en dank in opgesloten zitten.

Want wat is dan vrijheid wanneer we zo gevangen zijn geraakt in een systeem van geld en macht? Vrijheid is niet het recht om veel keuzemogelijkheden te hebben. Best leuk 35 verschillende soorten vla en 20 soorten hagelslag. Maar is dat vrijheid en geluk? De ultieme vrijheid is de juiste keuzes kunnen maken die ook recht doen aan ieder ander mens op deze planeet.  

2 opmerkingen: