donderdag 25 mei 2017

Ons leven en werk in Kroatië - update mei 2017

Beste mensen,

Een hartelijke groet uit het groene Kroatië. Momenteel werken we weer een aantal dagen per week op ons land. De strijd tegen het onkruid is een altijd terugkomend werk. Maar de vrucht die we op al dat werk krijgen maakt het ruimschoots goed. Onze bessenplantages doen het uitstekend. We kunnen deze zomer voor het eerst aronija (appelbes) oogsten. Een supergezonde bes die enorm goed is voor het immuunsysteem. Door de ijskoude winter zijn er wel wat bomen gesneuveld maar die zijn allen weer vervangen door nieuwe aanplant.

Ons prachtige dorpje Gorniki Vivodinski. Veel is in verval en verlaten.
Maar de pracht van de natuur maakt het ruimschoots goed!
Afgelopen week hebben we weer een stap kunnen zetten naar een schoner Kroatië. Onze oude septic is vervangen door een volledig ecologisch systeem. Aan het einde van de pijp komt er uiteindelijk weer schoon water uit, een klein wonder. De laatste weken is het drukte van vanjewelste rond ons huis. De oude schuren zijn afgebroken en maken nu  plaats voor de opslagruimte voor onze stichting en een stalling voor de auto en de maaimachines. Het werk vordert geweldig!

Begin dit jaar konden we nog een prachtig stuk grond kopen in ons dorp dat erg mooi en rustig gelegen is. Hier hopen we in de nabije toekomst nog iets neer te zetten zodat ook anderen kunnen genieten van de rust en ruimte van dit prachtige land. Een vakantie, een sabbatical of een zelfvoorzienend leven training, mogelijkheden genoeg. Ons vakantiehuis in Molvice is nagenoeg het hele voorjaar en winter verhuurd. Alle gasten zijn erg enthousiast over het wonderschone binnenland van Kroatië.

René zijn grote passie de fotografie staat zomers op een wat lager pitje. Maar afgelopen december maakte hij een foto die al vele malen in gerenommeerde magazines is gepubliceerd. Een prachtige opname vanaf de heuvel Lovic Prekriski met zicht op het kleine kerkje (Sveti Duh / Heilige Geest) bij ons dorp, gehuld in de mist.
Een award winnende foto genomen vanaf de heuvel boven ons dorp. 
Dieter is een prachtjongen die veel met de kinderen in het dorp speelt. Zo pikt hij het Kroatisch goed op. Toch is onze eerste prioriteit dat hij eerst goed zijn eigen moedertaal onder de knie krijgt. Dat levert in ons geval grappige combinaties van Vlaams en Nederlands op. Hij helpt heel graag mee met het werken op het land en heeft een enorme creatieve fantasie.

Dieter is nu vier jaar. De foto is genomen in onze wildbloementuin. 
Helga regelt alle afspraken voor het bedrijf en de stichting. Dit weekend is er in Kamanje een leuke workshop rondom kruiden uit de natuur. Dat heeft ook haar grote belangstelling en passie.  In de avonduren werkt zij aan commerciële vertaalopdrachten.  Een grote zegen dat zij zo snel en makkelijk de taal oppikt. Haar brandend hart voor Kroatië uit zich ondermeer in de mooie gebedsbediening die zij met een Argentijnse zendelinge onderhoudt.

Regelmatig trekken wij er ook op uit om Kroatië te zegenen. Niet alleen tijdens onze lange ritten naar de desolate gebieden. Maar vooral ons gebed voor Ozalj, Karlovac en de Kordun. Er is al negativiteit genoeg in dit land. Gebed zet kracht van God vrij! Ozalj is een stad die snel omhoog krabbelt uit de economische crisis. De burgemeester ontving zelfs een prijs voor haar verdiensten! Erg leuk is dat er nu tussen Zagreb en Ozalj weer een toeristentreintje is opgezet.

Helga, met Ljubica uit Lalici. Een eenzame arme vrouw die altijd uitziet naar onze komst. 
Zoals het er nu naar uitziet wordt de huidige burgemeester Gordana van Ozalj herkozen. Dat geeft prachtige kansen om een mooi project in de oude school van Lovic Prekriski op te zetten. Die mogen we namens onze stichting gaan gebruiken vanaf volgend jaar juni. Momenteel is de renovatie van de school dankzij een flinke subsidie in volle gang. Wonderen waar we blij van worden!

HET WERK VAN DE STICHTING PROPLAN: 

Praktisch aan de slag:
Bert is onze nieuwe vrijwilliger. Dit jaar is hij bij ons aan de slag gegaan. Hij woont samen met zijn Kroatische vrouw in Karlovac op 40 minuten rijden bij ons vandaan. Twee keer per week zijn we samen aan de slag. Naast een groot hart voor de mensen in de voormalige oorlogsgebieden heeft Bert ook nog eens gouden handen. Ons verlangen was al langer om vooral in praktische en technische zin iets voor de mensen te betekenen. Hierin is Bert echt een geschenk. Een paar weken geleden installeerden we bij Petar een zonnepaneel en een accu. Petar leest zo graag maar zijn ogen zijn zwak en in zijn donkere huisje lukte dit niet meer bij het spaarzame licht. Bert heeft alles voor elkaar gekregen. We regelden ook nog een klein cd spelertje. Muziek galmt nu over de verlaten heuvels bij Petar.

Volgende week gaan we weer aan de slag bij een ouder echtpaar die geen water hebben. Meer dan drie kilometer moeten zij drie keer per week lopen om aan water te komen. Een bron die zomers ook nog eens droog staat. We gaan een regenbekken installeren en een professionele waterfilter. De mensen zijn al dik in de tachtig!

Bert Uenk aan de slag met het zonnepaneel. 

Het eerste led lampje brand in de kleine en vervuilde woning van Petar. 

Milena: 
Milena werkt als vrijwilliger voor onze stichting. Samen met haar twee zusjes slaapt ze in een varkensstal zonder water of andere voorzieningen. Een stinkende wc in de zomer en een ijskoud hok buiten in de winter. Het is maar al te makkelijk om met je Westerse mentaliteit direct naar oplossingen te zoeken of afstand te nemen. We hebben de afgelopen vier jaar met haar en haar familie relatie opgebouwd. Niets is zo makkelijk om gewoon een pakketje af te geven en weer verder te trekken. Maar dat is niet wat wij willen met ons werk. Armoede is niet alleen materieel gebrek. Het is vooral het gebrek aan hoop en uitzicht, het niet meer kunnen dromen. Het niet meer hebben van vrienden.

Een aannemer in Holland trok zich het lot aan van deze situatie. Met een groot bedrag op zak en een team van 20 vrijwilligers komt er deze zomer een nieuw huis voor Milena en haar familie.

Milena is door de verantwoordelijkheden die zij kreeg binnen onze stichting enorm veranderd de afgelopen jaren. Ze rijdt nu zelfstandig een auto, heeft een baan en is manager van het bedrijf waarvoor ze werkt in Karlovac. Haar verandering bleef ook niet onopgemerkt in het dorp. De baas van de supermarkt vroeg haar om lid te worden van de dorpspartij en bij de laatste verkiezingen is zij voorgedragen als kandidaat burgemeester. En dat op 23-jarige leeftijd. Wat een prachtig wonder!


Eenzaam, verlaten en niemand die om je geeft.
 Een bezoekje en wat aandacht en wat boodschappen....
Eenvoudige daden van liefde. 


Op ronde in Lasinja met een roedel wilde honden die uitgehongerd waren.
 De winter was streng en koud. Maar dankzij de 4x4 Skoda Yeti konden we overal komen. 
Nog meer hulp: 
We zijn heel dankbaar met de financiële steun van de Stichting Proplan Nederland. Zij zorgen iedere drie maanden voor het geld om de pakketten te kopen en onze auto draaiende te houden. Ook de stichting Humaned geeft gul en komt zelf de kledingpakketten brengen. Het bedrijf Puur Kroatië wil graag een samenwerking met ons aangaan. Op ons land willen zij iets kleinschalig ontwikkelen voor de vakantieganger die een pure Kroatië beleving wil. Maar het mooiste nieuws is dat van iedere reis die via hun bedrijf geboekt wordt een paar procent naar het werk van onze stichting gaat.

Toch willen we de kern van ons werk steeds meer leggen op de relaties en het bemoedigen van de mensen. Armoede is zoals al eerder gezegd niet het materiële tekort. Het is vooral de eenzaamheid en het leven in onmogelijkheden dat nekt. Het leven zonder God, het leven zonder geestkracht is uiteindelijk een leeg leven, of je nu "arm" of "rijk" bent.

Een klein jaar geleden leerden we een jonge vrouw met drie kinderen kennen die leven op de top van een berg in niet meer dan een krot. Helga heeft regelmatig contact via de sms. Wat precies de achtergronden van de problemen zijn weten we nog niet. Haar man heeft wel werk. Maar door de vriendschap, de gesprekken en het gebed zien we langzaam dingen veranderen.


Marina van stichting Humaned zorgde weer voor een po-stoel voor deze vrouw van 89 jaar. Nog nooit kon zij binnen naar het toilet. Het werd haar te zwaar om altijd maar naar buiten te lopen, ook midden in de nacht. Zie hier weer een praktische en eenvoudige oplossing. 

Twee oorlogen heeft zij overleefd. Twee keer haar huis en al haar spullen verbrand. Bijna al haar familie verloren. Toch geen haat en rancune. En een liefde voor dieren. Dit geitje werd bij min 23 graden geboren. Liefdevol op haar eigen schoot warmgehouden. 

Deze vrouw in Glina maakten we in januari wakker toen het min 3 graden in haar woning was.
Wat een overlevers zijn deze oude mensen. Met wat chocolade en koffie kreeg ik haar weer op de been. 

Er niet meer bijhoren vanwege je etnische achtergrond, twee oorlogen zonder schadevergoeding, niet kunnen deelnemen aan een samenleving, niemand die om je geeft. De 91 jarige Stefo is onze oudste vriend die we regelmatig bezoeken. 
Heel veel dank voor uw vriendschap en belangstelling. Na vier jaar weg uit Nederland en België zijn de vele contacten niet verwaterd nog bevroren. Dat is echt geweldig! Voel je altijd welkom om eens naar Kroatië te komen. In het voor-en na seizoen is er altijd nog ruimte in ons vakantiehuis voor een zeer voordelige prijs.

Vele groetjes, van Helga, Dieter en René




Geen opmerkingen:

Een reactie posten